Bezolejový vzduch v našem systému stlačeného vzduchu: Mýty a realita

Bezolejový vzduch v našem systému stlačeného vzduchu: Mýty a realita

Pochopení koncepce bezolejového vzduchu

V našem závodě jsme se intenzivně zabývali otázkou bezolejového vzduchu a jeho skutečným významem pro náš systém stlačeného vzduchu. Zjistili jsme, že pojem “bezolejový vzduch” je často nesprávně interpretován a zaslouží si bližší pohled.

Atmosférické znečištění: Skrytá výzva

Při našem výzkumu jsme zjistili překvapivá fakta o kvalitě atmosférického vzduchu, zejména v průmyslovém prostředí. Atmosférický vzduch obsahuje kondenzovatelné uhlovodíky z neúplně spálených paliv, které jsou vypouštěny motory, topnými systémy a dalšími zdroji. Odhaduje se, že koncentrace těchto látek se může pohybovat v rozmezí od 0,05 do 0,25 ppm.

Navíc jsme zjistili, že v atmosféře se vyskytují aerosoly, které se mohou atomizovat až na velikost 0,8 až 0,01 mikronu. Tyto skutečnosti nás přiměly k přehodnocení našeho přístupu k čistotě stlačeného vzduchu.

Bezolejové kompresory: Není to jen o kompresoru

Implementovali jsme bezolejové kompresory s vědomím, že nezavádějí olej do kompresní komory. Nicméně, brzy jsme si uvědomili, že to samo o sobě nestačí k zajištění skutečně bezolejového vzduchu. Atmosférický vzduch vstupující do kompresoru obsahuje atmosférické znečišťující látky v menší či větší míře, což znamená, že i bezolejové kompresory vyžadují adekvátní sušení a filtraci po procesu komprese.

Dosažení vysoké kvality vzduchu

Naším cílem bylo dosáhnout kvality vzduchu třídy 1.2.1 nebo 1.1.1 podle normy ISO 8573-1. Zjistili jsme, že k dosažení tohoto cíle je nutné implementovat komplexní systém úpravy vzduchu, který zahrnuje:

  1. Vysoce účinné vstupní filtry pro odstranění co největšího množství atmosférických nečistot.
  2. Bezolejové kompresory pro minimalizaci přidávání oleje během komprese.
  3. Účinné sušiče pro odstranění vlhkosti, která může působit jako nosič nečistot.
  4. Pokročilé systémy filtrace po kompresi, včetně koalescenčních a adsorpčních filtrů, pro odstranění zbývajících nečistot a par.

Výzvy a řešení

Jednou z hlavních výzev, kterým jsme čelili, bylo zajistit, aby náš systém byl schopen efektivně odstranit i ty nejmenší částice a páry. Zjistili jsme, že kombinace vysoce účinných koalescenčních filtrů s adsorpčními filtry s aktivním uhlím nám umožňuje dosáhnout požadované úrovně čistoty.

Další výzvou bylo udržet konzistentní kvalitu vzduchu i při kolísání atmosférických podmínek. Implementovali jsme systém průběžného monitorování kvality vzduchu, který nám umožňuje rychle reagovat na změny v atmosférickém znečištění.

Závěr a doporučení

Na základě našich zkušeností můžeme říci, že dosažení skutečně bezolejového vzduchu vyžaduje komplexní přístup, který jde daleko za pouhé použití bezolejového kompresoru. Pro ty, kteří usilují o vysokou kvalitu stlačeného vzduchu, doporučujeme:

  1. Nepodceňovat vliv atmosférického znečištění na kvalitu stlačeného vzduchu.
  2. Implementovat komplexní systém úpravy vzduchu, který zahrnuje účinné sušení a filtraci po kompresi.
  3. Pravidelně monitorovat kvalitu vzduchu a upravovat systém podle aktuálních podmínek.
  4. Vždy se řídit normou ISO 8573-1 při specifikaci požadavků na kvalitu vzduchu.
  5. Investovat do vzdělávání personálu o důležitosti a komplexnosti dosahování bezolejového vzduchu.

Dosažení a udržení vysoké kvality bezolejového vzduchu je náročný, ale dosažitelný cíl. Vyžaduje to pochopení všech aspektů znečištění vzduchu, od atmosférických zdrojů až po potenciální kontaminace v systému, a implementaci komplexního řešení pro jejich odstranění. S správným přístupem a technologiemi je možné dosáhnout kvality vzduchu, která splňuje i ty nejnáročnější průmyslové standardy definované normou ISO 8573-1.


Napsat komentář