Naše zkušenosti s jednostupňovými deliquescenčními sušiči v systému stlačeného vzduchu

Naše zkušenosti s jednostupňovými deliquescenčními sušiči v systému stlačeného vzduchu

Volba jednostupňového deliquescenčního sušiče pro náš závod

V našem závodě jsme se rozhodli implementovat jednostupňový deliquescenční sušič jako jednoduché a nákladově efektivní řešení pro úpravu stlačeného vzduchu v některých specifických aplikacích. Tento typ sušiče využívá hygroskopický adsorpční materiál, obvykle sůl, která má vysokou afinitu k vodě.

Princip fungování našeho jednostupňového deliquescenčního sušiče

Náš sušič funguje na principu absorpce vodní páry hygroskopickým materiálem. Když vlhký vzduch prochází sušičem, adsorpční materiál absorbuje vodní páru a rozpouští se v vzniklé kapalině. Zjistili jsme, že tento proces je efektivní pro snížení relativní vlhkosti stlačeného vzduchu, i když nedosahuje tak nízkých rosných bodů jako některé sofistikovanější typy sušičů.

Výzvy při implementaci a jejich řešení

Hlavní výzvou při implementaci tohoto typu sušiče bylo zajistit pravidelnou údržbu a doplňování adsorpčního materiálu. Zjistili jsme, že je nutné doplňovat adsorpční materiál dva až třikrát ročně, abychom udrželi správnou úroveň adsorpčního lože. Abychom tento proces optimalizovali, zavedli jsme pravidelný harmonogram kontrol a doplňování.

Další výzvou bylo zabránit přenosu částic adsorpčního materiálu do potrubí za sušičem. Tento problém jsme vyřešili instalací účinného filtru za sušič a zavedením pravidelného odvádění kondenzátu.

Soulad s normou ISO 8573-1

Při implementaci našeho jednostupňového deliquescenčního sušiče jsme se řídili normou ISO 8573-1, která nám pomohla specifikovat požadavky na kvalitu vzduchu. Přestože tento typ sušiče má omezené možnosti snížení rosného bodu, zjistili jsme, že pro některé naše aplikace je dosažená úroveň sušení dostačující a v souladu s požadavky normy.

Údržba a provozní zkušenosti

Zjistili jsme, že údržba našeho jednostupňového deliquescenčního sušiče je relativně jednoduchá, ale vyžaduje pravidelnou pozornost. Kromě pravidelného doplňování adsorpčního materiálu jsme zavedli rutinní kontroly pro sledování potenciálního spékání adsorpčního materiálu, zejména při vyšších teplotách.

Zvláštní pozornost věnujeme také monitorování potenciální koroze v systému, vzhledem k tomu, že hygroskopické soli používané jako adsorpční materiál mohou tento proces urychlit.

Výhody a nevýhody našeho řešení

Mezi hlavní výhody našeho jednostupňového deliquescenčního sušiče patří:

  1. Nízké počáteční náklady na pořízení a instalaci
  2. Nízká tlaková ztráta
  3. Žádné pohyblivé části
  4. Nevyžaduje elektrickou energii
  5. Možnost venkovní instalace
  6. Vhodnost pro nebezpečné, mobilní, špinavé nebo korozivní aplikace

Na druhou stranu jsme se museli vypořádat i s několika nevýhodami:

  1. Omezené možnosti snížení rosného bodu
  2. Nutnost pravidelného doplňování adsorpčního materiálu
  3. Potenciální riziko přenosu částic adsorpčního materiálu do potrubí za sušičem
  4. Možné spékání adsorpčního materiálu při teplotách nad 27°C
  5. Riziko urychlení koroze v systému

Závěr a doporučení

Na základě našich zkušeností můžeme říci, že jednostupňový deliquescenční sušič je vhodným řešením pro specifické aplikace, kde není vyžadován extrémně nízký rosný bod a kde jsou klíčové nízké pořizovací náklady a jednoduchost provozu. Pro ty, kteří zvažují podobné řešení, doporučujeme pečlivě zvážit své specifické potřeby a provozní podmínky.

Klíčové je zajistit pravidelnou údržbu, včetně doplňování adsorpčního materiálu a kontroly potenciální koroze. Důraz na soulad s normou ISO 8573-1 a pečlivý monitoring výkonu systému jsou zásadní pro dlouhodobý úspěch implementace.

Jednostupňové deliquescenční sušiče představují jednoduché a nákladově efektivní řešení pro úpravu stlačeného vzduchu v určitých aplikacích. Jejich implementace však vyžaduje pečlivé zvážení specifik daného průmyslového provozu a požadavků na kvalitu vzduchu. Při správném návrhu, implementaci a údržbě mohou tyto sušiče poskytnout spolehlivé řešení pro sušení stlačeného vzduchu v souladu s normou ISO 8573-1, zejména v aplikacích, kde není vyžadován extrémně nízký rosný bod.


Napsat komentář