Naše zkušenosti s regeneračními adsorpčními sušiči v systému stlačeného vzduchu

Naše zkušenosti s regeneračními adsorpčními sušiči v systému stlačeného vzduchu

Volba regeneračního adsorpčního sušiče pro náš závod

V našem závodě jsme se rozhodli implementovat regenerační adsorpční sušič pro dosažení velmi nízkých rosných bodů v našem systému stlačeného vzduchu. Tento typ sušiče využívá vysoce porézní adsorpční materiál k zachycení vodní páry ze stlačeného vzduchu, což nám umožňuje dosáhnout extrémně suchého vzduchu, který je nezbytný pro některé naše kritické procesy.

Princip fungování našeho regeneračního adsorpčního sušiče

Náš sušič je konstruován jako dvouválcový systém. V jednom válci probíhá sušení stlačeného vzduchu, zatímco ve druhém se regeneruje adsorpční materiál. Tento proces se cyklicky střídá, což zajišťuje nepřetržitý provoz a konstantní kvalitu sušeného vzduchu.

Pro regeneraci jsme zvolili systém řízený měřením rosného bodu vzduchu vycházejícího z aktivního válce. Toto řešení nám umožňuje optimalizovat cyklus regenerace podle skutečné vlhkosti vzduchu, což vede k úsporám energie a prodloužení životnosti adsorpčního materiálu.

Výzvy při implementaci a jejich řešení

Jednou z hlavních výzev, kterým jsme čelili, byla volba mezi bezohřevovou a ohřevovou regenerací. Nakonec jsme se rozhodli pro ohřevovou regeneraci s využitím principu teplotní adsorpce (TSA). Toto řešení sice vyžaduje externí ohřev regeneračního vzduchu, ale umožňuje nám dosáhnout nižšího rosného bodu a snížit spotřebu purgovacího vzduchu na přibližně 5-10 % průtoku sušičem.

Další významnou výzvou byla ochrana adsorpčního materiálu před znečištěním olejem z kompresoru. Abychom tomuto problému předešli, instalovali jsme před sušič vysoce účinný koalescenční filtr, který zachycuje olejové aerosoly. Toto opatření se ukázalo jako klíčové pro udržení dlouhodobé účinnosti sušiče.

Soulad s normou ISO 8573-1

Při implementaci našeho regeneračního adsorpčního sušiče jsme se řídili normou ISO 8573-1, která nám pomohla specifikovat požadavky na kvalitu vzduchu. Díky této normě jsme mohli přesně definovat požadovaný rosný bod a zajistit, že náš systém splňuje nejpřísnější standardy kvality stlačeného vzduchu.

Údržba a provozní zkušenosti

Pravidelná údržba je klíčová pro optimální fungování našeho sušiče. Zjistili jsme, že je nutné periodicky měnit adsorpční materiál, obvykle každých 3-5 let. Tato výměna sice představuje dodatečné náklady, ale je nezbytná pro udržení požadované kvality vzduchu.

Za sušič jsme také nainstalovali prachový filtr, který zachycuje případné prachové částice z adsorpčního materiálu. Toto opatření chrání naše downstream zařízení před potenciálním poškozením.

Výhody a nevýhody našeho řešení

Mezi hlavní výhody našeho regeneračního adsorpčního sušiče patří:

  1. Schopnost dosáhnout velmi nízkých rosných bodů bez rizika zamrznutí
  2. Možnost dosáhnout rosného bodu až -73°C při specifických úpravách
  3. Flexibilita provozu i v náročných podmínkách

Na druhou stranu jsme se museli vypořádat i s několika nevýhodami:

  1. Vyšší počáteční investice ve srovnání s jinými typy sušičů
  2. Nutnost periodické výměny adsorpčního materiálu
  3. Potřeba purgovacího vzduchu, který snižuje celkovou účinnost systému

Závěr a doporučení

Na základě našich zkušeností můžeme říci, že volba regeneračního adsorpčního sušiče byla pro náš provoz správným rozhodnutím, zejména vzhledem k našim požadavkům na velmi nízké rosné body. Pro ty, kteří zvažují podobné řešení, doporučujeme pečlivě analyzovat své specifické potřeby a provozní podmínky.

Klíčové je zajistit adekvátní předfiltraci pro ochranu adsorpčního materiálu a počítat s pravidelnými náklady na údržbu a výměnu adsorbentu. Důraz na soulad s normou ISO 8573-1 a pečlivý výběr typu regenerace mohou výrazně ovlivnit dlouhodobou účinnost a ekonomiku provozu sušiče.


Napsat komentář