Naše zkušenosti s chladicími sušiči v systému stlačeného vzduchu

Naše zkušenosti s chladicími sušiči v systému stlačeného vzduchu

Volba chladicího sušiče pro náš závod

V našem závodě jsme se rozhodli pro implementaci chladicího sušiče jako hlavního řešení pro úpravu stlačeného vzduchu. Tento typ sušiče je nejrozšířenější a poskytuje kvalitu vzduchu, která vyhovuje mnoha průmyslovým aplikacím. Naše rozhodnutí bylo založeno na pečlivém zvážení našich potřeb a specifik provozu.

Princip fungování našeho chladicího sušiče

Náš chladicí sušič využívá chladicí systém podobný tomu, který najdeme v domácí ledničce nebo klimatizaci. Stlačený vzduch je ochlazen na teplotu přibližně 2°C až 10°C, což způsobuje kondenzaci vlhkosti. Vzniklé kapky vody jsou následně odděleny od proudu stlačeného vzduchu a odvedeny přes specializovaný odvaděč kondenzátu.

Důležitým prvkem našeho sušiče je tepelný výměník vzduch-vzduch, který zajišťuje křížovou výměnu tepla mezi teplým vstupujícím a ochlazeným vystupujícím vzduchem. Toto řešení nám umožňuje dosáhnout vyšší energetické účinnosti a zároveň zabraňuje kondenzaci vlhkosti na povrchu potrubí za sušičem.

Výzvy při implementaci a jejich řešení

Jednou z hlavních výzev, kterým jsme čelili, byla variabilita zatížení našeho systému stlačeného vzduchu. Abychom tuto výzvu překonali, rozhodli jsme se pro cyklický typ chladicího sušiče. Tento typ sušiče využívá tepelně akumulační médium (v našem případě hliníkový blok), které slouží jako tepelný zásobník.

Cyklický provoz nám umožňuje významné úspory provozních nákladů, zejména v obdobích sníženého zatížení. Přestože pořizovací náklady byly vyšší než u necyklického sušiče, dlouhodobé úspory energie tuto investici více než vynahradily.

Výhody a nevýhody našeho řešení

Mezi hlavní výhody našeho chladicího sušiče patří:

  1. Relativně nízké provozní náklady
  2. Nízké náklady na údržbu
  3. Odolnost vůči oleji ve vzduchu (ačkoli jsme pro jistotu instalovali i filtraci)
  4. Úspory energie při částečném a nulovém průtoku vzduchu díky cyklickému provozu

Na druhou stranu jsme se museli vypořádat i s několika nevýhodami:

  1. Omezená schopnost dosáhnout velmi nízkých rosných bodů
  2. Nutnost vnitřního použití v oblastech s rizikem mrazu
  3. Kolísání rosného bodu v důsledku cyklického provozu
  4. Větší rozměry a hmotnost zařízení kvůli tepelnému zásobníku

Soulad s normou ISO 8573-1

Při implementaci našeho chladicího sušiče jsme se řídili normou ISO 8573-1, která nám pomohla specifikovat požadavky na kvalitu vzduchu. Tato norma nám poskytla jasný rámec pro komunikaci s dodavateli a zajistila, že náš systém splňuje potřebné standardy kvality.

Údržba a servis

Důležitým aspektem provozu našeho chladicího sušiče je pravidelná údržba a servis. Vzhledem k tomu, že sušič obsahuje chladivo, dbáme na to, aby veškeré servisní práce prováděl pouze licencovaný a vyškolený technik. Tím zajišťujeme nejen správnou manipulaci s chladivem, ale také dlouhodobou spolehlivost a účinnost zařízení.

Závěr a doporučení

Na základě našich zkušeností můžeme říci, že volba cyklického chladicího sušiče byla pro náš provoz správným rozhodnutím. Dosáhli jsme požadované kvality vzduchu při optimalizaci provozních nákladů. Pro ty, kteří zvažují podobné řešení, doporučujeme pečlivě analyzovat specifika svého provozu, zejména s ohledem na variabilitu zatížení a požadavky na rosný bod.


Napsat komentář